Haberler

İnsanlarımızın tekrar Arapça şarkı söylemeye başlaması için yeni bir sebep, “Kan Zaman”

İnsanlarımızın tekrar Arapça şarkı söylemeye başlaması için yeni bir sebep, “Kan Zaman”

Kalan

Mart 8th, 2018

0 Comments

Göksel Yılmaz Ensemble’nin “Kan Zaman” isimli Arapça albümü Kalan Z etiketiyle müzikseverlerle buluşuyor.

2011 yılında Hollanda’da yayımlanan Türkçe ağırlıklı ilk albümleri “Gezgin”den sonra tamamen Arapça sarkılardan oluşan bir albümle çıkıyor karşımıza Göksel Yılmaz Ensemble… “Kan Zaman” (“Bir Zamanlar”), Türkiye’nin güneyinde yaşayan Arap azınlığının unutulmaya yüz tutmuş diline ve şarkılarına ışık tutacak nitelikte bir albüm. Albüm bir ailenin göç hikayesini de anlatır.

Beş müzisyenden oluşan ensemble(topluluk), kurucusu Göksel Yılmaz’ın adını taşıyor. Hollanda doğumlu olan Göksel çocukluğunun bir bölümünü ailesinin memleketi Antakya’da geçirir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Antakya bilindiği üzere ağırlıklı Arapça konuşulan bir bölgede, Türkiye’nin güneyinde yer alır. Göksel burada Arap dili, kültürü ve şarkılarıyla haşır neşir bir şekilde büyür. Kan Zaman albümü çocukluğunda duyduğu Arapça şarkılardan esinlenerek oluşmuştur.

Bu albüm için Göksel, 70’li ve 80’li yıllarda bütün Arap ülkeleri ve Antakya ve çevresinde insanların dilinden düşmeyen şarkıları özenle seçmiştir. Günümüzde bile icra edildiğinde herkesin bir ağızdan söylediği bu ölümsüz şarkılar güncelliğini hiçbir zaman yitirmemiş. Albümde yer alan Antakya’ya ait olan ve Türkiye’de çok bilinen “Meryem Meryemti” şarkısı buna güzel bir örnektir.

Bütün düzenlemeleri Göksel Yılmaz’a ait olan şarkılar, orijinallerine sadık kalınarak ve doğru icra etmeye özen gösterilerek kaydedilmiş. Böylece çok saf, samimi ve aşırı armonik düzenlemelerden uzak sade bir çalışma çıkmış ortaya.Tabi Göksel, şarkılara güncel renkler de katarak küçük büyük herkese hitap edecek hale getirmiş.

Albüm için başka bir esin kaynağı da Göksel’in babasının kaset arşivinde bulduğu bir kaset olmuş. Göksel bu konuda albümün önsözünde şunları söylüyor:

Geçmişte bir dönem insanlar gurbetteki akrabalarına mektup yerine kaset doldurur gönderirlerdi. Bu kasetlerde hal hatır sorulur, günlük yaşantıdan bahsedilir ve şarkı söylenirdi. İşte böyle bir kaseti bir süre önce babamın arşivinde bulmuştum. Bu kasette büyük küçük neredeyse bütün aile fertlerinin şarkı söylediğini keşfettim.
Elinizdeki albümde bu kasetten iki fragman kullandım. Dördüncü şarkının başında teyzemin sesini, altıncı şarkının başında da dedemin sesini duyacaksınız. Bu iki şarkı bu albümü yapmama sebep oldu.

”Kan Zaman” albümü Göksel Yılmaz Ensemble’nin geniş repertuarının bir uzantısı niteliğindedir. Repertuarlarındaki Türkçe, Arapça ve Kürtçe şarkılar Anadolu coğrafyasının kültürel zenginliğini de ifade eder. Bu müzikal ve kültürel zenginliği ensemblenin 5 elemanının etnik kökenlerinde de görülür. Grubun solistliğini aynı zamanda ud, gitar ve bağlama çalan Göksel’le beraber yıllardır sahneyi paylaştığı kızkardeşi Funda Yılmaz yapıyor. Kontrbasta Sandor Kem (Macaristan), kemanda Anne Bakker (Hollanda) ve perküsyonda Ulaş Aksünger (Almanya, Dersim) ensemblenin diğer elemanları.

Adeta bir arşiv çalışması niteliğindeki “Kan Zaman”, Türkiye’nin güneyinde yaşayan Arap azınlığının diline ve şarkılarına ışık tutarken aynı zamanda Türkiye’de üretilen Arapça müzik adına büyük bir boşluğu dolduracak olan iddialı bir çalışma.

Comments are closed.