Haberler

Gamze Canyurt kantolara ses verdi

Gamze Canyurt kantolara ses verdi

Kalan

Haziran 16th, 2017

0 Comments

Kalan Müzik’ten Kanto Albümü

Gamze Canyurt kantolara ses verdi

Türkiye’nin müzik arkeoloğu Kalan Müzik, 19.YY. İstanbulu’nun popüler müziği kantoları, Gamze Canyurt’un sesiyle albümleştirerek yayınladı.

Eski kantoları yeniden yorumlayan Gamze Canyurt’un uzun süredir üzerinde çalıştığı “Son Kanto” (Pembeli Kız) isimli projesinden seçilen 10 şarkılık albüm, Kalan Müzik tarafından dinleyiciye sunuldu.

Latince “cantus” İtalyanca “canto” kelimelerinden gelen neşeli şarkı, ezgi, şarkı söyleme sanatı anlamlarını taşıyan kanto, 19.YY. İstanbulu’nda tuluat tiyatrolarında çeşitlilik sağlamak ve halkın ilgisini çekmek amacıyla asıl oyun dışında söylenen fantezi şarkılar için kullanılmıştır.

Güftelerinin gündelik hayata göndermeler yapması, ezgilerinin kolayca tekrarlanabilmesi yanında, kantonun söyleniş ve sunuluş biçimlerindeki kendine özgü tavır ve eda kanto türünün en belirleyici özelliği olmuştur.

Kantolar geleneksel çalgıların da kullanıldığı kemanlı, trompetli, trombonlu, klarnetli, baterili 4-5 kişilik küçük bir orkestra eşliğinde icra edilmiştir. İcra edildiği yıllarda o kadar dinleyici kazanmıştır ki, ülkemizde pop tarihinin bu müzikle başlayıp başlamadığı araştırmaya değer bir konu olmuştur.

Bu albümdeki şarkılar da Türkiye kanto tarihi hakkında fikir verecek eserlerden seçildi. Prof. Dr. Ruhi Ayangil’inarşivinden, Osmanlıca’dan çevirdiği bir kanto kitabından seçilen “Bülbül Kantosu”, taş plağa sesi kaydedilen ilk Türk kadını Fikriye Hanım’dan dinlediğimiz Hicazkar Kanto “Bir Bahtı Karaya Bağlandım Kaldım”, Bayan Küçük Bedia’nın taş plağa seslendirdiği “Pembeli Kız”, yine başka bir taş plak kaydından Roza Eskenazi’den dinlediğimiz “Eminem Kantosu”, çoğumuzun okul kitaplarından da hatırlayacağı “Dondurmam Buz” adlı kanto albümdeki eserlerden bazılarıdır.

GAMZE CANYURT HAKKINDA

İstanbul’da hayata merhaba diyen Gamze Canyurt, ilk ve ortaöğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. Lise öğrenimine devam ederken, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Türk Müziği eğitimine başladı.

Aynı yıllarda seçildiği TRT İstanbul Gençlik Korosunda 5 yıl boyunca konserlerde, televizyon ve radyo programlarında korist olarak yer aldı.

1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı sınavını kazandı ve 2001 yılında mezun oldu. Bu dönemde birçok müzikal projede; solist, korist ve enstrümanist olarak sahne aldı.

“Rumeli Türküleri ve Zeybekler”, “Yunus Emre Gecesi”, “Mevlana’yı Anma Tasavvuf Konseri”, “17. yy Ali Ufki Mecmua-î Saz-ü Söz Konseri”, “İstanbul Şarkıları” bunlardan bazılarıdır.

Üniversite yıllarında, bu coğrafyada yaşamış (küçük asya) halkların müziğine, ilgi duydu ve bu konuda araştırmalar yapmaya başladı. Bu araştırmalar sonucu 2013 yılında ilk albümünü çıkardı ve verdiği konserlerde dinleyicisiyle buluştu.

Araştırmaları sırasında birçok gizli kalmış kanto eseriyle karşılaşması Canyurt’un “Son Kanto” (Pembeli Kız) projesi fikrini hayata geçirdi.

Comments are closed.