Haberler

Ozan Şêxo’nun 9.çalışması Dengê Hewa
Kalan Müzik, Ozan Şêxo’nun 9.çalışması Dengê Hewa’yı müzik severlerin beğenisine sunuyor
Evreni ve yaşamι oluşturan dört ana element ”Çar Anâsιr” projesi ile Ozan Şêxo 2000’li yιllarιn başιnda başlattιğι müzik projesinin dördüncü ve sonuncu sütununu gerçekleştirdi.Böylece o Dengê Hewa ile kâinat yolculuğunu tamamladι.Bir akademisyen olma özelliğinin tecrübeleriyle uzun yιllara yaydιğι projesinde adeta zamanιn nabzιnι soludu.
Zengin bir Alevi Kürt kültür havzasından ve âşıklık geleneğinden gelen Ozan Şêxo, bu çalιşmasιnda toplumdaki kιrιlmalarι, boşluklarι ve insani değerlerin yokoluşlarιnι işliyor. Yιllar önce yazιp bestelediği türkülerindeki öngörüleri süreç içerisinde yaşananlar ile birebir örtüşüyor. O yine seyirci kalamιyor – viraneye çevrilen yaşam alanιnι sorguluyor; insani kanatanlara inatla insanιn yüceliğini işlemekten bιkmιyor.
“Güzeli sev, kendin de güzelleşiver –
Herşeyden önce nefes ol” diyor Ozan Şêxo.
Günümüzde başkasιna nefes olanlarιmιzιn sayιsι hergeçen gün azalιyor, tam tersine nefes alanlar çoğalιyor her gün. Gariptir ki her iki taraf da halinden memnun değil.
“Çιma” ? (Neden) diyor Ozan Şêxo. “Çιrbu” ? (Ne oldu) da bu hallere geldik diye sorgusuna devam ediyor. “Aşk Bumuydu” ? sorusuyla hep zikredilip bir türlü bulunamayan Peygamberler’in zulasιna işaret ediyor.
Yine bu albümünde de son çalιşmalarιna gelen yoğun ilgi ve ihtiyaca o beklenilenin üstünde bir derinlik, sadelik ve titizlikle işlediği türkülerini sunuyor. Albümünde ağιrlιklι olarak Adιyaman-Pazarcιk-Elbistan awazιyla bestelediği eserlere yer verdi.Çünkü anti- demokratik ortamlara rağmen başka Kürt coğrafyalarında zengin bir bâtıni müzik ve edebiyat kültürü oluşmuşken; sözkonusu bölgelerde ne yazık ki aynı gelişim süreci yeterince yaşanamadı. Bir yandan asimilasyon, inkâr ve ötekileştirme politikalarιna Ozan’ca bir yanιt verirken, diğer yandan aynι bölgenin yeni kuşak sanatçιlarιnιιkaz etmeyi bir görev biliyor ve diyor ki : ”kendi dilini dayatιlan bir talan ve ziyan tarihinden ötürü bilmemek bir sebep olabilir ama bu perdelerin arkasιna sιğιnιp kendi dilini kirletmek en az zorbalarιn tahribatlarι kadar ağιr ve affedilmez – kendi vücudunun damarιnι kendisi keserek mazlum edebiyati ile bir yere varιlmaz”.
Dengê Hewa (Havanιn veya Nefesin Sesi), ozanιn 9. çalιşmasι. Daha önce Dengê Axê (Toprağιn Sesi – KALAN Müzik), Dengê Avê (Suyun Sesi – SES Plak) ve Dengê Agιr (Ateşin Sesi – KALAN Müzik) albümleriyle o, dört ana elementin her birisine atfen hazιrladιğι albümlerinde Kürd müziğinin toprağιnι, suyunu, ateşini ve nefesini işlerken akademik bir proje sunuyor müzik dünyasιna.
Albümdeki 12 şarkιnιn tüm müzikleri Ozan Şêxo’ya ait olup 11 şarkιyι Kürdce, bir tanesini Türkçe okudu. Bir eserin sözleri ünlü Kürd şairi Cegerxwîn’e ait ve bir şiirin sahibi ise kendi bölgesinden Tahir Çavuldak’a ait. Diğer tüm şarkιlarιn sözlerini Ozan Şêxo yazdι.