Haberler

The Secret Trio ”Three Of Us” Albümü Tüm Müzik Marketlerde!

The Secret Trio ”Three Of Us” Albümü Tüm Müzik Marketlerde!

Kalan

Mart 24th, 2015

0 Comments

The Secret Trio, Three of Us adlı yeni albümü ile farklı bir müzikal kavşağa kapı açıyor….

İsmail Lumanovski, Tamer Pınarbaşı ve Ara Dinkjian’dan oluşan The Secret Trio, Three of Us adlı ikinci albümlerini Kalan Müzik etiketi ile yayınladı. Klarinet, kanun ve udu klasik kullanımlarının çok dışına taşıyan üçlü, bu albümde güçlü ezgiler ve sıradışı düzenlemelerle karşımıza çıkıyor. Sezen Aksu ve Erkan Oğur da olağanüstü performansları ile albümde konuk olarak yer alıyor…

The Secret Trio, Ortadoğu kökenli bir müzik yapıyor. Ama armoni ve kontrpuanlarda kullandıkları Batılı konseptler ve caz benzeri doğaçlamalara dayanan icra biçimleri, onların müziğinde çok önemli bir yer tutuyor. Müziklerindeki çeşitliliği, grup üyelerinin kültürel kimliklerinde de görmek mümkün. Makedonya Çingeneleri geleneğinden gelen İsmail Lumanovski ile Karaman’da dünyaya gelen ve kanunu tamamen farklı bir teknik ile çalmaya başlayan Tamer Pınarbaşı ve Diyarbakırlı bir Ermeni aileden gelip Anadolu Ermeni müziğini babası Onnik Dinkjian’dan öğrenen Ara Dinkjian’ın New York’ta kesişen yolları, Doğu ve Batı’nın müzik geleneklerini yeni bir kavşakta bir araya getiriyor.

The Secret Trio üyeleri, sadece gördükleri dünyayı değil, nasıl bir dünya görmek istediklerini de müzikleri ile ortaya koyuyor. Müzikal rüyalarını gerçekleştirmek amacıyla müzik yaptıkları için kendilerine “Secret Trio” diyorlar. Öte yandan, dünyayı kendileri gibi görenleri de aralarına almaktan geri durmuyorlar.

Kayıt endüstrisinin ilk yıllarında, çoğu müzik vurmalı çalgılar olmadan kaydedilirdi. Aksi takdirde vurmalıların çıkardığı şiddetli sesler, 78’lik kayıtlarda ibreyi kadranın dışına fırlatırdı. Bu nedenle, telli enstrümanları çalan sanatçıların yapması gereken şey, güçlü ve sabit bir ritm eşliği yaratabilmekti. The Secret Trio’da da benzer şekilde, vurmalılar yok. Ritmik duyuş kanun ve ud üzerine kuruluyor.

Kanuni Tamer Pınarbaşı, kendine özgü mızrapsız bir tekniğe sahip. Bu tekniğini Doğu makamları ve Batı armonisi hakkındaki engin bilgisiyle birleştirerek grubun tüm ihtiyaçlarına cevap verebiliyor: kanun ‘Homecoming’de bas ve ritmi, ‘Prelude in E Minor’ün akorları, ‘Of Song And Silence’da arpejleri, ‘Woodstock’ ve ‘The Last Sultan’da kompozisyonları çalıyor.  ‘Moments’da ise kanunu doğaçlamalarıyla dinleyebiliyoruz. Kanun, sanatçının ellerinde piyano kadar çok yönlü bir kullanıma kavuşuyor.

Klarinetçi İsmail Lumanovski Balkan ve Ortadoğu müziği ile büyümüş. “Deha çocuk” olarak nitelenen Lumanovski, dünyanın en prestijli müzik okullarından biri olan New York Juilliard School’dan ödül alarak mezun olup sahip olduğu müzik dilini Batı Klasik müziğiyle geliştirmiş. Kendine özgü tarzını albümde yer alan Brahms’ın ‘Macar Dansı no:5’ adlı eserinde görmek mümkün. Tamer Pınarbaşı gibi o da, Doğu müziğinden Batı müziğine kesintisiz geçişler yapıyor. Bazen bunu aynı şarkının içinde gerçekleştiriyor -tıpkı albümdeki ‘Şinanay’da yaptığı gibi. Aynı eserin içinde Doğu ve Batı müziklerine yaptıkları geçişleri, İsmail ve Tamer’in birlikte yer aldığı, son derece heyecan verici grupları The New York Gypsy All Stars’da da görebiliyoruz.

Udi Ara Dinkjian, besteleriyle ve önde gelen ‘world’ müzik gruplarından biri olan Night Ark ile tanınıyor. Tamer ve İsmail gibi, Ara Dinkjian da babası şarkıcı Onnik Dinkjian’dan ve kendisinin geniş taş plak -ve 78’lik- kolleksiyonundan Doğu müziğini öğrenirken, Batı müziği üzerine de çalışmış.  Bestelerinin birçoğu, hayatındaki bazı olayları resmediyor. Bunun bir örneğini bu albümde de görüyoruz.  Dinkjian ‘Moments’ı bir arkadaşının ölüm haberini üzerine bestelemiş. Sanatçı, yaşadıklarını ifade edebilmesini sağladığı için müzisyen olduğuna şükrettiğini söylüyor.

Dinkjian’ın en tanınmış iki bestesi olan ‘Picture’ (Türkçe’de ‘Ağladıkça’ , Yunanca’da ‘Meno Ektos’ olarak da biliniyor) ve ‘Homecoming’ (‘Sarışın’ ve ‘Dinata Dinata’ olarak da biliniyor), 1986 yılında Night Ark albümünde yer almıştı. Dinkjian’ın daha sonra bir daha hiç kaydetmediği bu iki eser, Three of Us albümünde yer alıyor.

‘Picture’, bu albümde Erkan Oğur’un özgün kopuz yorumu ile yeniden düzenlendi. Dinkjian’ın bir diğer bestesi ‘My Dark Place’ (‘Benim Karanlık Yanım’), albümde efsanevi sanatçı Sezen Aksu’nun yazdığı son derece etkili sözlerle yer alıyor. Sezen Aksu’nun bu şarkıyı seslendirirken yakaladığı samimi performans, 1991’de yine Dinkjian ile birlikte gerçekleştirdikleri ‘Vazgeçtim’ çalışmasını hatırlatıyor.

Comments are closed.